Rólunk írták

Miért nem kiabál az áldozat?

Miért is nem kiabál a gyermek, aki családjában bántalmazás – fizikai, érzelmi szexuális bántalmazás, illetve elhanyagolás – áldozatává válik? Mit jelent a gyakorlatban az áldozattá válás? Milyen módon viszonyul az igazságszolgáltatás rendszere a bántalmazott gyermekekhez? S mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb gyermek, fiatalkorú váljon áldozattá – a család áldozatává, illetve a rendszer áldozatává? Kié a felelősség? Ezek a kérdések hangzottak el, illetve fogalmazódtak meg a Bírónők Egyesületének 2011. július 1-jén tartott szakmai tanácskozásán, melyre az OIT Hivatalában került sor.

Dr.Szeibert Orsolya teljes cikke itt olvasható

Aki a hazájában is próféta

„Jogi kultúrák találkozása” címmel három napos konferenciát rendezett a Bírónők Egyesülete. A Magyar Bíróképző Akadémián tartott konferencián a legváltozatosabb témákban szólaltak meg hazai és nemzetközi előadók. Galajda Ágnes bírónő, az Egyesület elnöke bevezető gondolataiban hangot adott örömének, hogy Magyarország otthont adhat egy ilyen nagyszabású, tizenöt ország képviselőjét felvonultató rendezvénynek, amely kiváló terepe a tapasztalatcserének.

Az Ítélet folyóiratban megjelent cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Elkötelezetten a családon belüli erőszak ellen...

A Bírónők Nemzetközi Szervezetének Magyar Tagozata Egyesület alapítójaként és elnökeként lelkesen és intenzíven küzd a nők egyenlő jogaiért, a családon belüli erőszak és az előítéletek ellen. Az Egyesület – a Közép-Európai Egyetem támogatásával – nemrég tartott egy nemzetközi konferenciát ezekkel a kérdésekkel összefüggésben, ahol olyan neves előadók, mint Nancy Gertner amerikai szövetségi bíró, Marianne de Rooij holland bíró – a Bírónők Nemzetközi Szervezetének Regionális vezetője –,Ellen Hume professzor, a Közép Európai Egyetem média elemzője és újságírója, dr. Kádár András Kristóf a Helsinki Bizottság társelnöke, dr. Szepesházi Péter bíró, dr. Kende Anna pszichológus, a Károli G. Egyetem tanszékvezetője, Jeney Orsolya, az Amnesty International Magyarország igazgatója tartott előadást. Megdöbbentő tényeket ismertetett a hajléktalan nők társadalmi problémáiról Hoffmann Kriszta, az Utcai Segítők Egyesületének szakmai vezetője és Buzás Endre intézményvezető.

Az Ügyvéd Világban 2011 januárjában megjelent teljes cikk itt olvasható

Állj a családon belüli erőszaknak!

Állj a családon belüli erőszaknak! A 16 akciónapot 1991 óta világszerte november 25. (a Nemzetközi Nap a Nők Elleni Erőszak Ellen) és december 10. (az Emberi Jogok Nemzetközi Napja) között rendezik meg civil szervezetek és magánszemélyek, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét, és tájékoztatást nyújtsanak a nők elleni erőszakról. December 2-án a Bírónők Egyesülete egy egésznapos konferenciát szentelt a családon belüli erőszak témakörének.

A Mi Nők.hu-n 2010 decemberében megjelent teljes cikk itt olvasható

A családon belüli erőszak különböző aspektusai a szakemberek gyakorlatában

A Bírónők Egyesülete 2010. június 25-én a távoltartás, mint a családon belüli erőszak áldozatainak megvédésére szolgáló eszköz új szabályainak alkalmazásáról, hatékonyságának vizsgálatáról rendezett konferenciát, amelyhez kapcsolódóan számos, a kérdés más összefüggéseit bemutató problémával is foglalkozott. Az előadók a saját szakmai tapasztalataik bemutatásával a sokrétű és mély társadalmi előítélettel övezett jelenség különböző aspektusaira mutattak rá. A nemzetközi kitekintést segítette Elizabeth Blau osztrák jogász, aki Ausztria, Európában is modellértékű távoltartási rendszerét mutatta be, valamint Krizsán Andrea PhD, a Közép-Európai Egyetem kutatója, aki Európa 29 országára kiterjedő kutatás eredményeinek rövid összefoglalójában ismertette a nemek között egyenlőséggel kapcsolatos közpolitikák minőségét és a kérdésre adott válaszokat.

A teljes cikk itt olvasható

Egy bátor nő

Beszélgetés dr. Galajda Ágnessel, a Fővárosi Bíróság Büntető Kollégiumának tanácselnökével, a Bírónők Nemzetközi Szervezete Magyar Tagozata Egyesületének alapítójával és elnökével

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztere Condoleezza Rice által 2007-ben alapított Bátor Nők Nemzetközi Díját – International Women of Courage Award – ebben az évben a világon 75 nő részére adta át az amerikai kormány. Ezt az elismerést olyan nők kapják, akik kivételes bátorsággal harcolnak a nők jogaiért, a nők elleni erőszak megszüntetéséért, az emberi jogok biztosításáért és a diszkrimináció megszüntetéséért.

Az Ügyvéd Világban 2010 júniusában megjelent teljes cikk itt olvasható

• Szexuális bűncselekmények gyermekáldozatai a bírósági eljárásban

A Nagykövetség is képviseltette magát a nők elleni erőszak megszüntetését hirdető 16 napos kampány rendezvényén

2009. december 11-én az Amerikai Nagykövetség politikai osztályának munkatársa, Christina Hernandez ellátogatott a Dr. Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke valamint hetven megyei és városi bíró részvételével megrendezett tanácskozásra, melyen a Magyar Bírónők Szövetsége egyéves fennállását ünnepelték.
                  Beszédében Christina Hernandez kiemelte: a progresszív szellemiségű és átlátható működésű igazságszolgáltatásnak kulcsszerepe van a családon belüli erőszak elleni küzdelemben. A konferencia a “Bírói kar nyitottsága” címet viselte és az ítéletek és archívumok nyilvános hozzáférhetőségét valamint az információ szabadságáról szóló törvény előírásait járta körül.

A Magyar Bírónők Szövetsége a washingtoni székhelyű Bírónők Nemzetközi Szövetsége magyarországi tagozata.

Megjelent az US Nagykövetség - Követségi Hírlevelében

Kitilthatják a bíróságokról a kamerákat?

A nyilvánosság nem sérül akkor, ha annak minden eszköze egy időben egy tárgyalóteremben nincsen jelen – mondta tegnap Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke a Bírónők Egyesülete és az Eötvös Károly Intézet konferenciáján. Lapunk úgy tudja, jövőre országszerte tíz tárgyalótermet szerelnének fel fix kamerákkal, s azok felvételeit használhatják majd a televíziók. A főbíró hangsúlyozta, a tárgyalóterem munkahely, ahol emberi sorsokról, életekről döntenek, egy hasonlattal élve azt mondta: a műtőben sem szerencsés a kamerák jelenléte. A témával kapcsolatban Balsai Szabolcs ügyvéd a napokban úgy nyilatkozott lapunknak, hogy álláspontja szerint a tanácsvezető bíró hatásköre eldönteni, hogy a forgatócsoportok jelen lehetnek egy adott tárgyaláson.

Baka András előadásában kitért rá, hogy egy olyan bíróságon nőtt fel, ahol a nyilvánosság alapelv volt. Figyelmeztetett rá, hogy a hágai Nemzetközi Bíróságon s egyebek közt az osztrák, a svájci, a francia, a német, a máltai és a ciprusi bíróságokra egyáltalán nem engedik be a televíziós stábokat.

„Mivel az eljárás nyilvánossága alapelv, a sajtó munkáját lehetővé kell tenni. Ha egy terem befogadóképessége nem elég, akkor előzetes regisztráció alapján kell feltölteni a helyeket” – jelentette ki Baka András.

Megjelent a Magyar Hírlapban

• info.HAWJ@gmail.com | bironok.egyesulete@gmail.com